تاریخ:۵دی ۱۳۹۹

برنامه کوهپیمایی صعود به قله دوبرار

ارتفاع قله: ۲۴۷۰  متر

نوع برنامه: کوهنوردی متوسط

مسیرصعود:محمود آباد

تاریخ اجرا: ۵ دی ماه ۱۳۹۹

مدت برنامه: ۱ روزه

نام مسئولین و اعضای شرکت کننده:

سرپرست و راهنمای برنامه : بهروز پدرود    کمک سرپرست: زهرا پناهی

مسئول فنی : سعید کتابی  مربی : سیامک عینی   مسئول بهداشت و پروتکل  : رضا امینی    جلودار: کامبیزنیاپرست       عقب دار: امیر معقول    

عکاس : شکوفه چهاردولی، موسی نوبهار، مجید عربی، حسین موسوی تبار و مصطفی تخیری      

پشتیبان برنامه: فرهاد حسینی

روابط عمومی: صمصام ایرانپور

گزارش نویس: فرخنده بوستانی

تعداد شرکت کنندگان :  ۲۸ نفر + ۳ نفر مستقل دوست جناب عربی که همراه ما شدند.

اسامی شرکت کنندگان : ۱- کامبیز نیاپرست ۲- مژده حیدر زاده   ۳- مونا حسنلو ۴- مریم هوشمندی  ۵ معصومه رشوندی ۶ – موسی نوبهاری ۷ نرگس خاطری ۸ بهروز پدرود   ۹- مینا حسینی  ۱۰- نبی لطفی  ۱۱- شکوفه چاردولی ۱۲- زهرا پناهی ۱۳ مجید عربی ۱۴ مهین رستمی ۱۵ محمد حسین زاده ۱۶ صابر دلالت ۱۷ رضا امینی ۱۸ فرخنده بوستانی ۱۹ بهنام محمدی ۲۰ اعظم افشار ۲۱ مصطفی تخیری ۲۲ سیامک عینی ۲۳ مارال روستا ۲۴ حسین موسوی تبار ۲۵ فخرالدین موسوی ۲۶ سعید کتابی  ۲۷   امیر معقول  ۲۸  حمیده خدابنده   ( مجید کمالی فر ، پریسا زارعی  و مریم زارعی ۳ نفر جدا از ما که همراهمان شدند.

معرفی قله دوبرار

موقعیت جغرافیایی: قله دوبرار در شهر کرج واقع شده و شامل دو قله با ارتفاع تقریبا یکسان در کنار هم می باشد و از این جهت نام آنها را قلل دو برار گذاشته اند.

مسیرهای صعود به دوبرار:

۱- صعود از جبهه شرقی که از قله بیجی کوه عظیمیه و محمود آباد صورت می گیرد.

۲- صعود از جبهه غربی که از باغستان و آتشگاه انجام می شود.

۳ صعود از جبهه جنوبی که از شهرک گلستان در شمال غربی گوهردشت انجام می شود.

۴ صعود از جبهه شمالی که از جاده چالوس بالاتر از وینه صورت می گیرد.

گزارش برنامه:

برنامه ی صعود به “دوبرار”  طبق جدول برنامه “کانون کوه به علت شرایط نامناسب آب و هوا که توسط هواشناسی برای روز جمعه پنجم دی ماه اعلام شده بود جایگزین صعود به قله” پیله کوه” شد.

هدف اصلی این برنامه آموزش شرکت کنندگان برای صعودهای زمستانی بود .حضور مربی یخ و برف جناب آقای سعید کتابی دربرنامه در همین راستا بود.

دوستان طبق قرار قبلی ساعت ۶:۳۰ صبح روز جمعه پنجم دی ماه، وطبق معمول شرایط کرونایی با ماشین شخصی ، در محل قرار (ابتدای بلوار غربی انرژی اتمی که منتهی به محمود اباد می شود )حضور یافتند بعد از کمی معطلی ساعت ۶:۵۰ به سوی محمود آبادحرکت کردیم بعد از پارک ماشین ها و به فاصله ی کوتاهی درساعت  ۷:۲۰  معارفه و تقسیم مسئولیت ها توسط سرپرست انجام شد .

زمین پوشیده از برف و یخ با بارش آرام برف و مه رقیق ،چهره ی زمستان را به خوبی عیان کرده بود. بعد از عبوراز میان درختان سفید پوش برای کم کردن  لباس توقف کوتاهی داشتیم در همین فرصت آقای کتابی در مورد انتخاب پوشش به هنگام بارش باران و یا برف تذکراتی دادند. هم چنین در شروع حرکت آموزش صحیح شمارش نفرات تیم را یادآوری کردند برای این کار هر نفر با بلند کردن دست خود و به عقب برگشتن طوری شماره خود را اعلام می کند که فقط نفر پشت سر متوجه شود تا اینکه آخرین نفرشمارش را تمام کرده و دوباره به صورت معکوس آخرین شماره از آخر گروه نفربه نفر تکرار می شود تا سرپرست از تعداد افراد مطلع شود

در ظول مسیر نحوه استفاده صحیح از باتوم توسط مربی به  بعضی ازهمنوردان تذکر داده شد اینکه هنگام صعود شیب ، باید باتوم را کمی جلوتر از خود قرار داد تا حالت طبیعی بدن حفظ شود و همیشه طول باتوم باید طوری تنظیم شود که ساعد دست نسبت به بازو دارای زاویه ۹۰ درجه باشد .

مه  همچنان غلیظ ترمی شد و سرمای هوا و شدت باد نیز بیشتر . باتوقف کوتاهی دستکش و لباس اضافه کردیم بعد از گذر از نزدیک چشمه به سمت چپ پاکوب زیکزاکی را تا جاده خاکی و سپس تا غار”سهرابی”  ادامه دادیم. در ساعت ۸٫۳۰ کنار غار ۵ دقیقه استراحت داده شد. کمی بعد در ساعت حدود ۹ با عبور از انتهای شیب پشت جان پناه “سهرابی” غلظت مه باعث گم کردن مسیر شد ، اشتباها به سمت راست متمایل شده حدود سه ربع ساعت  زمان را از دست دادیم خوشبختانه  مربی به یاری جی پی اس مسیر را شناخت و گروه را به سمت چپ هدایت کرد. 

 حدود ساعت ۱۰:۳۰ برای صرف صبحانه در محل سکوی نسبتا مسطحی کنار صخره ای در دره سنگی توقف کردیم . خورشید نمایان شد و هوا روی خوش نشان  داد گزندگی سرما کاسته شد ه بود . بعد از صرف صبحانه ، مربی  به معرفی کلنگ وچگونگی استفاده از آن پرداخت .(نام اجزای آن تیغه،بیلچه،بدنه،بند حمایت) روشهای حمل ، نگهداری ،انبار داری آن و تذکر این نکته که روش استفاده از آن و حملش به قدری مهم است که ممکن است در صورت استفاده یا حمل اشتباه منجر به مرگ فرد ویا باعث صدمه به دیگران شود. سپس آقای کتابی  در شیب برفی که در همان نزدیکی بود چگونگی ترمز کردن در هنگام لیزخوردن از روی برف را با استفاده از کلنگ و یا بدون کلنگ نیز آموزش دادند.

بعد از آموزش مسیر را ادامه دادیم و راه چندانی تا قله نمانده بود حدود ساعت  ۱۱٫۳۰  به قله شمالی و ساعت ۱۱٫۵۰ به قله یا برار جنوب ی “دوبرار” رسیدیم و بعد از گرفتن عکس به صورت گروه های چند نفره ساعت ۱۲:۲۰ در مسیر برگشت  قرار گرفته و با دور زدن قله شمالی از سمت شرقی آن به یال اصلی تراورس کردیم.

در آنجا مربی  به ذکر نکاتی چند در مورد علت ریزش بهمن ، چگونگی مواجه با بهمن ، نقاب برفی ، برف گیجه ، برف کوری ، برف باد آورد و تله برفی پرداختند. نکته قابل توجه در این آموزش ،تاکید بر اهمیت رعایت فاصله افراد تیم درمسیری که احتمال ریزش بهمن هست بود ،که باید بین ۵ الی ۱۰ متر باشد تا به محض جابه جایی برف، تعداد افراد کمتری درگیر بهمن شوند و بقیه افراد نجات یافته و به امداد و نجات افراد درگیر اقدام کنند .ضمنا یادآوری کردند که  هیچگاه تیم بدون اجازه سرپرست یا مسئول فنی گروه ، اقدام به حرکت و تک روی نکند. چرا که گاه فقط برداشتن چند گام اشتباه منجربه ریزش بهمن می شود ضمنا چنانچه در بهمن گرفتار شدیم باید در اسرع وقت کوله پشتی را دور انداخته تا سنگینی آن باعث فرورفتن به زیر برف نشود و بعد در برف شنا کنیم تا به سطح بالا نزدیک شویم . جالب اینکه یکی از دوستان نیز خاطره ای را به یاد آوردند که در هنگام رویا رویی با بهمن مهارتشان در شنا (با توجه به اینکه مربی شنا هستند ) نجات دهنده بوده است.

در خصوص برف گیجه به این نکته اشاره شد که حالتی است که به علت ریزش شدید یا پوششش کامل برف همراه با توفان به فرد دست می دهد و فرد نمی تواند مسیر را به خوبی تشخیص دهد . برف کوری نیز فقدان یا تیره شدن بینایی به دلیل انعکاس تابش شدید نورخورشید روی برف رخ می دهد و موقتی است ولی ممکن است کوهنورد را از ادامه مسیر باز دارد و احتمالا منجر به تلفات شود.

بعد از اموزش با پیشنهاد آقای موسوی یاد آقای عفافی را که با هم خاطره ای از صعود به دوبرار داشتند و متاسفانه امسال بر اثرکرونا از دستشان دادیم گرامی داشته و به احترام شان یک دقیقه سکوت اعلام شد.

سپس مسیر را رو به پایین ادامه دادیم، در محل صرف صبحانه سکوی سنگی  ۵ دقیقه استراحت داده شد. بعد از عبور سنگ ها داخل دره سمت راست موسوم به ” یه تا گیجه ”   شدیم. پاکوب کنارآبشار انتهای دره را با احتیاط رد شدیم . حدود ساعت  ۱۳٫۳۰  در محلی نزدیک آبشار نیم ساعت برای صرف میان وعده توقف داشتیم . دوستان صاحب ماشین برای انتقال ماشینها ازمحمود آباد به سیاهکلان، زودتر وجلوتراز تیم حرکت کردند.

حدود ساعت ۱۴:۲۵ در روستای سیاهکلان بودیم ، به فاصله ی کوتاهی ماشین ها رسیدند و پایان شیرین برنامه با پذیرایی شیرینی آقای مجید عربی رقم خورد و به سوی کرج حرکت کردیم.              

                                                                                             سپاس از توجه تان و بدرود تا صعودی دیگر

🍀گزارش نویس:  خانم فرخنده بوستانی

🌸موسسه فرهنگی ورزشی  دوستداران قله ها و طبیعت (کانون کوه)

۵ دی ماه ۱۳۹۹

💐#کانون_کوه_دوستدار_محیط_زیست🌿