برنامه کوهپیمایی باشگاه کانون کوه
تاریخ اجرا:۲۸ آذر ۱۳۹۹
وقت سحر خیز ای مایه ناز نرمک نرمک باده خور و چنگ نواز
کانها که بجایند نپایند بسی و آنها که شدند کس نمیاید باز
خیام
نوع برنامه: کوهنوردی نیمه سنگین
مشخصات کلی برنامه:
صعود به قله ۳۳۵۰ متری کلکچال
نام منطقه: تهران -کلکچال
مسیر صعود برنامه: پارک جمشیدیه
تاریخ اجرا : ۲۸/۹/۱۳۹۹
مدت برنامه : ۱ روزه
نام باشگاه برگزار کننده: باشگاه دوستداران قله ها و طبیعت ( کانون کوه )
محل حرکت : کرج ۳۰/۴ صبح از جلوی سینما هجرت
نام مسئولین واعضای شرکت کننده:
سرپرست: آقای مجید عربی
مسئول فنی: آقای تورج خوش مشرب
جلودار : آقای اسد اله فیض ساکی
عقبدار:آقای اصغر شمس
اعضای شرکت کننده ۱- آقای اسد اله فیض ساکی۲- آقای تورج خوش مشرب ۳- آقای مجید عربی۴- آقای احمد طاقع ۵- آقای بهروز پدرود ۶- آقای اصغر شمس ۷- آقای صابر دلالت ۸-آقای حسین موسوی تبار ۹- آقای موسی نوبهاری ۱۰- آقای بهنام محمدی ۱۱- آقای علی موسوی ۱۲- آقای عیسی مطلبی ۱۳- آقای کامبیز نیاپرست ۱۴- خانم زهرا پناهی ۱۵- خانم مینا حسینی ۱۶- خانم نرگس خاطری ۱۷- خانم شکوفه چهاردولی ۱۸- خانم مژده حیدرزاده ۱۹- آقای نبی لطفی ۲۰- خانم آرزو محمودی۲۱- خانم منا حسنلو ۲۲- خانم مهری مرادپور ۲۳-آقای مهدی حاجی زاده ۲۴- آقای غلام کریمی ۲۴- آقای کاوه آزاد ۲۶- محمد حسین زاده ۲۷- الناز محمودی ۲۸- فرید تند نویس
تعداد نفرات: ۲۸
عکاس و فیلمبردار: آقای موسی نوبهاری – آقای اسد فیض ساکی –خانم شکوفه چهاردولی- آقای مجید عربی- آقای بهنام محمدی
تیم پشتیبانی: آقای فرهاد حسینی
روابط عمومی : آقای صمصام ایرانپور
دیباچه
درباره پارک جمشیدیه:
بوستان جمشیدیه یا پارک سنگی جمشیدیه از زیباترین و دیدنیترین بوستانهای تهران است و با مساحتی حدود ۱۰ هکتار در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران) واقع شده. از ویژگیهای اینپارک، دریاچه، آبشار مجاور و نیز آبنماهای سنگی است که جلوهای خاص دارند و وجود کفپوشهای سنگی ناهمواری است که طبیعت بوستانهای جنگلی را تداعی می نماید. پارک جمشیدیه دارای چهار در ورودی است که ارتفاع در ورودی اول از سطح دریا ۱۸۲۰ متر می باشد. همچنین دارای پارکینگ خودرو می باشد
موقعیت جغرافیائی کلکچال
یکی از قلههای رشته کوه البرز مرکزی، با ارتفاع تقریبی ۳۳۵۰ متر در شمال تهران است. قلهای منفرد که در نزدیکی قلل لزونها و اسپیلت واقع است و از چند یال می توان به آن صعود کرد. این قله از معدود قللی است که در روی هیچ خط الرأسی قرار ندارد. معروفترین مسیری که به قله کلکچال ختم میشود، مسیر اردوگاه است که از پارک جمشیدیه آغاز شده و بعد از گذشتن از اردوگاه کلکچال و گردنه کلکچال از یال غربی به قله کلکچال میرسد. به علت کولاکهای بسیار فصل زمستان این قله را کلکچال می نامند. کلکچال را یخچال پربرف هم معنی کردهاند.

درباره پناهگاه کلکچال
ارتفاع این پناهگاه از سطح دریا ۲۶۰۰ متر است. این پناهگاه سه مسیر دسترسی دارد: بوستان جمشیدیه، گلابدره و دره وزباد. پناهگاه دارای تأسیسات آب، برق و بخاری است. همچنین این مجموعه دارای چندین ردیف درختکاری بوده و امکاناتی از قبیل استخر، مسجد، بوفه، سرویس بهداشتی و غیره را دارا میباشد. نام دیگر این مجموعه اردوگاه دانشآموزی شهید باهنر است. این پناهگاه در سال ۱۳۳۹ و توسط سازمان پیشاهنگی ایران ساخته شد. در روی برج سفید آن، نام گروههای پیشآهنگی به چشم میخورد. میتوان از راه پیازچال و گردنه کلکچال، به دیگر پناهگاههای کوهنوردی مانند شیرپلا عزیمت نمود.

مشهورترین و پررفت و آمدترین پناهگاه ها و جان پناه های توچال به ترتیب از شرق به غرب عبارت است از دارآباد، کلک چال، شروین، شیرپلا، ایستگاه پنجم تله کابین، اسپیدکمر و پلنگ چال که همگی مشرف به تهران هستند. تله کابین توچال در انتهای خیابان ولنجک و در سه کیلومتری میدان تجریش در منطقه شمیرانات واقع شده است. چشم اندازهای بسیار زیبا و دلچسب، هوای پاک کوهستان و چشمه سارهای متعدد به پاکی و طراوت منطقه توچال می افزاید.
نوع پوشش گیاهی منطقه
پوشش گیاهی متنوع و ارتفاعات شمال شهر، از درختان ثمرده و بی ثمر تا گیاهان بوته ای و درختچه ای در تلطیف هوای آلوده نقش موثری دارند. درختان مثمر منطقه عبارتند از ازگیل وحشی، بادام کوهی، سیب وحشی، زالزالک، انواع درختان آلو و درختچه هایی مانند زرشک وحشی و تمشک. طعم و مزه گوارای این میوه ها مشتریان خاص خود را دارد. گیاهان دارویی و خوراکی منطقه نیز مانند والک، زالزالک، سیرک یا تره کوهی، آویشن، ریواس، کاکوتی، مرزه کوهی، کنگر، چای کوهی و بالاخره قارچ وحشی نیز افراد زیادی را برای برداشت به کوهستان می کشاند.
نوع جانوران منطقه
گونه های جانوری منطقه نیز به خاطر حضور زیاد گردشگران یا صید غیرمجاز برخی دیگر از این گونه ها در خطر انقراض قرار دارند. دیگر بندرت می توان پستاندارانی نظیر قوچ و میش، گرگ، روباه یا خرگوش را در این منطقه مشاهده کرد. پرندگانی همچون شاه بوف یا کبک دری که پرنده ای متعلق به ارتفاعات ۲۰۰۰ متری است، بندرت در منطقه دیده می شود.
گزارش برنامه صعود به قله کلکچال
طبق هماهنگی سرپرست گروه با اعضای شرکت کننده، روز جمعه ۲۸/۹/۹۹ ساعت ۴:۳۰ صبح از جلوی سینما هجرت در میدان کرج حضور پیدا کردند، ۱۵ دقیقه ایستادیم و بعد با اتومبیلهای شخصی از مبدا به سوی تهران و پارک جمشیدیه رهسپار شدیم. در حدود ساعت ۴۵/۵ دقیقه به پارکینگ پارک زیبای جمشیدیه رسیدیم و پس از توقف و آماده شدن اعضا که تقریبا ۱۵دقیقه طول کشید در ساعت ۶ حرکت به سمت پناهگاه کلکچال را از مسیر پارک جمشیدیه آغاز کردیم. در طول مسیر با وجود تاریکی و برودت و لغزنده بودند مسیر در ساعت ۸:۱۵ دقیقه به جانپناه رسیده و پس از خوردن صبحانه و تعویض لباس اعضا در ساعت ۸:۵۰ دقیقه به ادامه مسیر به سمت قله پرداختیم.
با توجه به حضور افراد مهمانی که قرار بود تا جانپناه با ما همراه باشند، دو مهمانی که با ما بودند از ادامه مسیر انصراف دادند و با اجازه سرپرست و مسول فنی بعد از استراحت مسیر برگشت را ادامه دادند. بقیه دوستان با اعلام حرکت سرپرست مسیر صعود را پیش گرفتند، در همان ابتدا مسیر با پوشش برفی زیادی مواجه شدیم به میزان برف بر سطح دامنه تا قله اندک اندک افزوده می شد به طوریکه در قله برف نشسته شده بر سطح نزدیک به ۴۰ الی ۵۰ سانتی متر می رسید. در طول مسیر چند بار برای استراحت (خوردن آب و مقداری میوه) درهر نوبت حدود ۱۰ دقیقه توقف کردیم. در طول مسیر مسئول فنی در زمانهای استراحت یا در حال پیمایش نکاتی را در مورد گام برداری و نحوه کنترل خود در زمان لیز خوردن یاد آوری میکردند همچنین کاربرد کلنگ و حرکت در شیبهای تند را به افراد جدید که اولین صعود زمستانی بودند را توضیح میدادند، مسیر گهگاهی در مه پوشیده می شد و در حدود ۲۰
دقیقه آخر تا رسیدن به قله به دلیل وجود مه بسیار، امکان دیده شدن قله کمتر وجود داشت.
صعود به قله ساعت ۱۱:۵۰ دقیقه
سرانجام گروه قوی باشگاه کانون کوه در ساعت ۱۱:۵۰ دقیقه صعود خود را به قله ی کلکچال کامل کرد ولی با توجه به شرایط جوی ناپایدار و شروع بارش برف همراه با وزش باد نسبتا تند با صلاحدید مسول فنی و سرپرست و پس از استراحتی کوتاه در آنجا و گرفتن عکسهای تیمی و انفرادی و خوردن نوشیدنی گرم در ساعت ۱۲:۲۰ دقیقه از همان مسیر صعود به سمت گردنه و پناهگاه حرکت کردیم. گروه های را در مسیر مشاهده کردیم که با توجه به بدی هوا به توصیه های افراد مختلف و مسول فنی ما توجه نمی کردند و تلاش برای صعود داشتند. مقداری از مسیر بازگشت به سمت گردنه به دلیل پاکوب بودن و سفت شدن برف کمی سر بود که باعث سر خوردن می شد البته جدی نبود.
در مسیر برگشت کنار تیم هلال احمر مستقر در گردنه استراحت چند دقیقه ایی کردیم و بعد از آن مسیر فرود را ادامه دادیم کل تیم با سلامت ساعت ۳۰/۱۴ به قرارگاه کلکچال رسیدن با هماهنگی سرپرست تا ساعت ۱۵ مشغول صرف ناهار شدیم.

بعد از استراحت سرپرست کل تیم را جمع و اعلام حرکت کردند، همگی به سمت پایین و محل پارک خودرو ها شدیم در ساعت ۴۰/۱۶ درب خروج پارک مستقر شدیم و در آخر با گرفتن عکس یادگاری کار را به پایان رسانده و دوستان نیز از همدیگر خداحافظی نمودند و سمت خودروهای خود رفتند.
اطلاعات مهم و ضروری برنامه
محل برداشتن آب: قرارگاه کلکچال
وسیله نقلیه: ماشین شخصی
وضعیت آب و هوا : آسمان ابری و مه آلود همراه با بارش کوتاه و ضعیف برف
مدت زمان صعود و فرود:
زمان صعود ۵:۴۵ ساعت
زمان فرود ۵ ساعت
مسافت پیمایش: ۳/۱۴ کیلومتر
استفاده از برنامه نرم افزاری ViewRanger
نویسنده گزارش و ثبت Trackبرنامه : شکوفه چهاردولی
موسسه فرهنگی ورزشی دوستداران قله و طبیعت (کانون کوه) ۲۸آذر ماه۱۳۹۹
عکس (track) ترک برنامه