معرفی قله های ایران
قله شهباز شهر اراک استان مرکزی شهر شازند روستای سورانه
قله شَهباز (ارتقاع ۳۳۹۰ متر) کوهی است واقع در رشتهکوه راستوند از کوهستانهای شهرستان شازند در روستای سورانه و در شرق شهر تاریخی آستانه قرارگرفته و استان مرکزی ایران.قسمت جنوبی شهباز دارای پرتگاههای بسیار بلند، صخرهای و خشک است و دیوارههای بلندی دارد ولی در قسمت شمالی دارای طبیعتی سر سبز و یخچالهای فصلی که تا تیر ماه میمانند. کوه شهباز در منطقه حفاظت شده راسوند قرار دارد و بلندترین قله ی استان مرکزی میباشد.

استان مرکزی
این استان در میان دو رشته کوه البرز و زاگرس واقع شده ودارای دشتهای پهناوری در میان این دو رشته کوه می باشد وسعت این استان حدود۲۹۴۰۵ کیلو متر مربع است.
استان مرکزی با استانهای اصفهان،همدان،لرستان،قم،قزوین و استان تهران همجوار می باشد.
این استان در مدار ۳۳ درجه و ۲۳ دقیقه عرض شمالی و ۳۵ درجه و ۳۵ دقیقه طول شرقی قرار دارد.
قله دمیر به ارتفاع تقریبی ۳۴۹۰ متر در فاصله ۴۵ کیلومتری شهرستان کاشان و در ۳۵ کیلومتری شهرستان دلیجان بلندترین قله استان مرکزی بهشمار میرود.بعد از ان قله شهباز با ارتفاع ۳۳۳۸ متر دومین قله بلند آن است
.اب وهوای این استان به دلیل قرارداشتن در موقعیتی خاص دارای اب و هوای معتدل و نیمه خشک می باشد.
جهت دسترسی به منطقه ابتدا باید به استان مركزی و شهر اراك برویم و از شهر اراك كه مركز استان مركزی است نیز به شهرستان شازند و سپس روستای سورانه كه مبدأ صعود قله شهباز میباشد، میرویم. برای رسیدن به شهر اراك چنانچه وسیله نقلیه شخصی داشته باشیم با طی طریق ۱۳۲ كیلومتر در ابتدا به شهر قم و پس از ۴۳ كیلومتر دیگر به دوراهی سلفچگان و در نهایت با طی طریق ۹۱ كیلومتر به شهر اراك وارد میشویم.
برای رسیدن به مبدأ صعود (سورانه) باید از شهر اراك به شهرستان شازند رفت و برای دسترسی سریعتر به شازند میتوان از طریق جاده كمربندی اراك كه در ابتدای ورودی شهر در سمت چپ ترمینال اراك قرار گرفته استفاده كرد. فاصله اراك تا شهرستان شازند ۳۸ كیلومتر میباشد. پس از ورود به شهرستان شازند در ابتدای ورودی شهر به یك دوراهی میرسیم كه راه سمت چپ ما را به پل هوایی تعاون رهنمون میسازد. باعبور از زیر پلهوایی كه برای عبور از قطار ساخته شده و طی مسیر ۴ كیلومتر به پارك عباس آباد و از آنجا نیز با طی مسیر ۵/۴ كیلومتر دیگر به دوراهی میرسیم كه راه سمت راست آن (به سمت كوهستان یا جنوبغرب) ما را به امامزاده عبدالله سورانه و راه سمت چپ (به سمت رشت، شمالغرب) ما را به روستای سورانه میرساند.
چنانچه امكان دسترسی به وسیله نقلیه شخصی نبود میتوان از طریق ترمینال جنوب به شهر اراك دسترسی پیدا كرد . برای رسیدن به شازند و یا بصورت مستقیم به امامزاده عبدالله سورانه باید به میدان امام در شهر اراك رفت كه محل اجتماع مسافربرهای شخصی برای دسترسی عمومی به روستاها و شهرهای اطراف اراك میباشد. راه دیگری نیز برای دسترسی به مبدأ صعود وجود دارد و آن استفاده از قطار میباشد كه میتوان با قطار سریع السیر اراك به شهر اراك و یا با استفاده از قطار عادی اهواز، خرمشهر به ایستگاه راهآهن شازند رفت از آنجا با استفاده از مسافربرهای شخصی فاصله ۹ كیلومتری شازند تا امامزاده عبدالله سورانه را طی كرد.
مشخصات قله شهباز
استان: مرکزی شهرستان:شازند روستای سورانه ارتفاع:۳۳۳۸
مبدا صعود:۱- مسیر شمالی روستای سورانه امامزاده عبدالله ۲- مسیر جنوبی روستای عضدیه اردوگاه امیرکبیر۳- مسیر غربی خط الراس(شازند)
پناهگاه ها:۱- جانپناه شمالی ارتفاع ۲۸۰۰ متری وسعت بنا۱۸ متر مربع تاریخ ساخت ۱۳۶۳ توسط هیئت کوهنوردی استان مرکزی
۲- پناهگاه غربی ابتدای خط الراس ارتفاع۲۳۰۰ متری وسعت بنا ۱۵ متر مربع تاریخ ساخت ۱۳۸۷ توسط تعدادی از کوهنوردان شازند.
مسیرهای اصلی صعود به قله شهباز :
راه دسترسی به قله شهباز ابتدا استان مرکزی سپس شهرستان شازند در فاصله ۳۵ کیلو متری و روستای سورانه ۶ کیلو متری شازند می باشد.
۱- مسیر شمالی
(پرتردد ترین ومعمول ترین مسیر):مبدا صعود روستای سورانه و امام زاده عبدالله می باشد.
در نزدیکی امام زاده چشمه اب دائمی وجود دارد که می توان اب مورد نیاز را تهیه نمود چرا که در طول مسیر تا قله اب وجود ندارد مگر در فصلی که برف در ارتفاعات وجود داشته باشد.مدت زمان مورد نیاز جهت رسیدن به پناهگاه ۵/۱ تا ۲ ساعت کوهپیمایی مفید می باشد.این پناهگاه فاقد اب است و
ظرفیت خواب ان ۱۰-۱۲ نفر می باشد.مسیر پناهگاه تا قله روی یالی سنگی و شیبدار تا قله ادامه می یابد در زمستان برای صعود در برخی از قسمتها احتیاج به طناب می باشد البته برای تیم های فنی و با تجربه این امر احتیاجی نیست.مسیر شمالی دارای یک راه فرعی می باشد که به پناهگاه منتهی نمی شود و از کف دره (با نام محلی دره قیله که به معنای گود و عمیق می باشد)به سمت قله ادامه پیدا می کند که برای صعود زمستانی بهتر است(در صورتی که بارش جدید در منطقه نیامده باشد)چرا که شیب زیاد باعث ایجاد بهمن و برفکوبی سنگین می شود.
۲- مسیر جنوبی
برای دسترسی به مسیر جنوبی از شازند به به سمت نورابد حرکت کرده تا به تابلو اردوگاه امیرکبیر رسیده که در سمت چپ جاده واقع شده است حدود ۲ کیلو متر جاده اسفالت را طی کرده تا به اردوگاه فرهنگی تربیتی اموزش و پرورش در صورت هماهنگی وارد شد یا از جاده خاکی کنار اردوگاه استفاده کرد تا به دامنه جنوبی شهباز رسید.از اینجا می توان از چند مسیر مختلف صعود کرد.یک مسیر با نام بومی گِرِو به گردنه میرسد که روی خط الراس قرار دارد و میتوان قله سرو و شهباز را صعود کرد و چند مسیر نیز با سنگ چین در طول مسیر مشخص شده اند را نام برد که دارای سختی و شیب زیاد میباشد.
اطلاعات مهم قله شهباز
نكات مهم :
۱- آب آشامیدنی فقط از چشمه كنار امامزاده عبدالله سورانه قابل برداشت میباشد.
۲- كل مسیر طی شده توسط خودرو از ابتدا تا انتها آسفالت میباشد.
۳- امكان تماس با تلفن همراه در كل مسیر تا قله وجود دارد.
۴- روباه، خرگوش و گرگ حیواناتی بودند كه در منطقه وجود دارند
۵- چنانچه صعود زمستانه قله شهباز در هوای خراب و یا باد شدید انجام شود تمهیدات لازم و كافی در مورد استفاده از پوشاك مناسب و به همراه داشتن پوشاك خشك اضافی بالاخص دستكش و ابزار كامل حمایت باید مورد توجه قرار بگیرد.
۶- بهترین فصل مناسب برای صعود با توجه به هوای منطقه و وجود لاله های واژگون بهار و ماه اردیبهشت میباشد.
۷- سرپرست برنامه باید شناخت كافی از تجربه صعود زمستانه نفرات شركت كننده، سطح كوهنوردی آنان و وضعیت پوشاك آنان در برنامه را داشته باشد.
۸- نفرات شركت كننده در برنامه حتماً باید كارآموزی سنگ و كارآموزی یخ و برف را گذرانده باشند.
كل زمان برنامه : حدود ۱۲ ساعت
زمان صعود : حدود ۷ ساعت
زمان فرود : حدود ۳ساعت
زمان (دقيقه) نام محل موقعيت جغرافيايي رتفاع (متر)
– – امامزاده عبدالله سورانه N35˚۵۲’۴۶٫۶” E49˚۲۷’۱۷٫۶” ۲۰۲۰
۳۰ گردنه اول ( ابتداي دشت ) N33˚۵۲’۲۲٫۳” E49˚۲۷’۱۱٫۱” ۲۳۸۰
۱۹۰ جانپناه شهباز N33˚۵۱’۱۴٫۸” E49˚۲۶’۵۷٫۶” ۲۸۱۰
۱۹۰ قله N33˚۵۱’۰۸٫۶” E49˚۲۶’۱۰٫۷” ۳۴۰۰
۹۰ جانپناه شهباز N33˚۵۱’۱۴٫۸” E49˚۲۶’۵۷٫۶” ۲۸۱۰
۸۰ امامزاده عبدالله سورانه N35˚۵۲’۴۶٫۶” E49˚۲۷’۱۷٫۶” ۲۰۲۰
لینک دانلود جی پی اس قله شهباز
http://yun.ir/79e437/koohsar
منبع:اطلاعات شخصی افراد و کتاب پناهگاه ها و جانپناه های کوهنوردی ایران
نظر (0)